Dit zijn de 7 ademtypen
De hoge ademhaler
Je ademt vanuit de bovenste twee ribben in plaats van vanuit het middenrif (de spier net onder de ribbenkast). Wanneer je standaard zo ademt, kan dat een teken zijn van stress.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
Zelftest: leg een hand op je borst en een hand op je buik. Als de hand op je borst als eerste omhoogkomt, adem je te hoog.
De omgekeerde ademhaler
Ook hier beweegt de borst eerder dan de buik, maar bovendien trek je de buik in bij het inademen en zet die uit bij het uitademen. Dit kan komen door angst, stress, maar ook door strakke kleding.
Zelftest: leg een hand op je buik en voel of die intrekt tijdens het inademen. Als je schouders en borst bovendien inzakken bij het uitademen, ben je een omgekeerde ademhaler.
De ingezakte ademhaler
Vaak heeft dit te maken met een slechte houding, bijvoorbeeld voorovergebogen achter de laptop zitten. Maar het kan ook zijn dat je jezelf kromtrekt uit bescherming tegen emotionele pijn óf dat je te veel in je hoofd leeft en te weinig in contact staat met je lichaam. Zo ademhalen belemmert de bloedstroom naar hart en longen en maakt vermoeid.
Zelftest: krom je tijdens het ademhalen je rug, laat je de schouders zakken en steekt je buik naar voren? Dan ben je waarschijnlijk een ingezakte ademhaler.
De bevroren ademhaler
Je houdt regelmatig de adem in. Vooral mensen die heel doelgericht zijn, doen dit vaak, maar als het chronisch gebeurt, kan het ook een teken zijn van diepgewortelde angst. Mensen met PTSS hebben dan ook vaak een bevroren ademhaling. Steeds stoppen met ademhalen verstoort de chemische balans in het lichaam.
Zelftest: haal je bijna onmerkbaar adem? Vergeet je vaak te ademen bij mentale inspanning? Probeer daarop te letten en bewust te blijven ademen.
De happende ademhaler
Je ademt zonder pauze tussen het in- en uitademen. Mensen die dat doen, hebben de neiging anderen te onderbreken en raken vaak buiten adem van praten. Ze hebben vaak last van bewijsdrang. Dit adempatroom kan een hoge bloeddruk veroorzaken.
Zelftest: heb je de neiging mensen niet te laten uitpraten omdat jij je punt wilt maken? Ben je regelmatig buiten adem aan het eind van een zin? Door bewust rustiger te gaan ademen, kalmeer je jezelf.
De sturende ademhaler
Je bent de hele dag door bewust bezig met je ademhaling, terwijl dat nou ook weer niet de bedoeling is. Dat verstoort namelijk de natuurlijke ademhaling die bij een situatie past. Dit adempatroon komt vaak voor bij yogi’s en atleten.
Zelftest: waar voel je je ademstroom? Lijkt die tussen je borst en flanken te beginnen? Let nu op je uitademhaling: stuur of forceer je die? Kies vaste momenten op de dag waarbij je bewust ademt en laat het daarbuiten aan je lichaam over.
De perfecte ademhaler
Bij een ideale ademhaling adem je in door de neus en begint de stroom laag in je buik waarna het soepel en ontspannen omhoog beweegt. De natuurlijke pauzes tussen het ademen in zijn kort.
Zelftest: zit je doorgaans goed in je vel? Kun je meestal omgaan met drukte en lastige emoties zonder heel gestrest of uitgeput te raken? Dikke kans dat je een perfecte ademhaler bent.