‘Als jij lang niet gereisd hebt, dooft er iets in jou,’ zei zijn vriendin onlangs tegen Ap Dijksterhuis. Reizen is voor hem dan ook meer dan alleen maar leuk; het is een psychische noodzaak. Zelf noemt Dijksterhuis het ‘wegwee’ waaraan hij lijdt: een pijnlijke onrust en somberte waardoor hij eens in de zoveel maanden wordt overvallen. Dan koopt hij een ticket, het liefst naar een plek die in niets op thuis lijkt. Waar komt dat gevoel vandaan?
Het vakantie-effect
Premium
Premium
- 1827 woorden
- leestijd 10 minuten
Artikel
Update: 28 november 2019.
(Publicatie: 20 juni 2019)
We weten maar al te goed dat reizen een klimaat-keerzijde heeft. Maar hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis pleit ervoor om toch af en toe het vertrouwde te verruilen voor een totaal nieuwe omgeving. Hij geeft daarvoor vijf psychologische redenen.
Meer lezen over dit thema?
Deel dit artikel:
Geschreven door
Judith van Ankeren
Na jaren te hebben gefreelancet, voel ik me bij Psychologie Magazine helemaal op mijn plaats. Ik kan me namelijk geen fijner onderwerp voorstellen dan de menselijke psyche. Wat drijft ons, wat maakt ons gelukkig en wat helpt als je gebukt gaat onder angsten, stress of somberheid? Met dit soort boeiende vragen hou ik me heel graag bezig.
Meest gelezen
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.