1. We hebben meer zin in seks
De eerste keer dat mensen seks hebben, de verkoop van condooms en online zoeken naar dates, pornografie en prostitutie: al deze activiteiten pieken niet in de lente zoals we vaak denken, maar juist in de zomermaanden en rond Kerstmis, blijkt uit een studie aan de Villanova University in Pennsylvania. Ook is er een toename in het aantal soa’s en abortussen in die seizoenen. We hebben dan meer seks – of in elk geval dénken we meer aan seks. Het hogere aantal seksuele activiteiten is te verklaren doordat ze plaatsvinden in vakanties, aldus de onderzoekers. We zijn dan vaker in elkaars gezelschap en hebben meer tijd voor erotiek. Uit Turks onderzoek blijkt bovendien dat mannen in de warme maanden meer seksuele gedachten en ejaculaties hebben dan in de koude. Dat zou mede zijn toe te schrijven aan een hoger testosteronniveau.
Bah, zomer: deze mensen haten het
De zon schijnt, de jurkjes en korte broeken kunnen uit de kast worden getrokken en we zijn weer meer...
2. We zijn sneller verzadigd
Japans onderzoek laat zien dat we in de zomer het minste eten, en dat onze eetlust afneemt als de temperatuur stijgt. We voelen ons dan sneller verzadigd. Dat kan mede verklaren waarom we ’s winters meer eten – en meer aankomen. Ander onderzoek wijst daarnaast op biologische mechanismen: dieren bereiden zich in de herfst voor op voedselschaarste door extra vetreserves op te bouwen, en het zou kunnen dat de mens dat ook doet. Daar komt bij dat we in het voorjaar meer bewegen dan in het koude seizoen én dat we juist dan de druk voelen om af te vallen.
3. We zijn eerder agressief
Hoe warmer het is, hoe verhitter de gemoederen raken. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat de gewelddadige criminaliteit in Philadelphia met 9 procent steeg op dagen die warmer waren dan gemiddeld, en volgens een Japanse studie nam het ambulancevervoer als gevolg van geweldsdelicten lineair toe met het oplopen van de dagelijkse temperaturen.
Waarom zijn we zo licht ontvlambaar als het heet wordt? Een verklaring is dat we door lichamelijk ongemak – zweten, verhoogde hartslag en bloeddruk, zwaarder ademen – geïrriteerd en gefrustreerd raken en dat op anderen afreageren.
Maar veranderingen in omgevingstemperatuur beïnvloeden ook ons gebruikelijke gedrag. We gaan vaker naar buiten en komen meer onder de mensen, wat de kans op interpersoonlijke conflicten kan vergroten. Ook voor de toename van geweld is klimaatverandering dus geen goed nieuws.
Zomerleed bestaat echt
Heel Nederland verheugt zich op teenslippers, ijsjes, zwoele avonden rond de barbecue. Heel Nederlan...
Meer over de psychologische invloed van de seizoenen lees je hier.