Intieme vragen
Het staat voor passie en woede, voor heftigheid kortom, en dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat rood van alle kleuren de meest fysieke impact op ons heeft: onze hartslag en bloeddruk gaan ervan hoog. Dat maakt ons alerter. Vandaar dat het een geschikte kleur is voor stoplichten, maar minder voor de muren van je slaapkamer.
Bevrijd jezelf van oude pijn
- Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
- Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
- Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
69,-
Rood doet het goed in de datingscene. Onderzoek laat zien dat heteroseksuele mannen aantrekkelijke vrouwen die rood dragen nóg aantrekkelijker vinden en eerder intieme vragen aan ze stellen. Serveersters met rode lippenstift krijgen hogere fooien.
Voor mannen is rode kleding trouwens ook een goed idee: vrouwen beoordeelden dezelfde man in een rood shirt aantrekkelijker dan wanneer hij iets groens droeg en gaven vaker aan seks met hem te willen. Uit een ander onderzoek bleek dat mannen die rood dragen een hogere status krijgen toebedeeld.A.D. Pazda e.a., The effect of red on attractiveness for highly attractive women, Current Psychology 2021 / A.J. Elliot e.a., Red, rank, and romance in women viewing men, Journal of Experimental Psychology: General, 2010
Compensatie voor de zon
Geel maakt vrolijk, optimistisch, energiek en zelfverzekerd. Maar vooral als je in een land woont waar het vaak regent en dat ver van de evenaar ligt, blijkt uit doorlopend onderzoek onder 6625 mensen uit 55 landen.
In Egypte associeerde bijvoorbeeld slechts 5,7 procent van de mensen geel met blijdschap, in Finland maar liefst 87,7 procent. Geel heft blijkbaar het gebrek aan zonnestralen een beetje op, terwijl de kleur in zonnige landen eerder pijn aan de ogen doet. Vanwege de felheid van de kleur wordt het zelfs afgeraden om voor een gele achtergrond op je computer te kiezen.
Dat geel bij veel mensen een energiek en blij gevoel opwekt, wordt ook listig ingezet door de commercie. Fastfoodketen McDonalds gebruikt deze kleur bijvoorbeeld veel. De hoop is daarmee mensen aan te trekken om naar binnen te gaan, te bestellen en weer snel weg te wezen. De keerzijde van geel is dat het irritatie en agressie kan oproepen; al met al dus ook geen geschikte slaapkamerkleur.
D. Jonauskaite e.a., The sun is no fun without rain. Physical environments affect how we feel about yellow across 55 countries, Journal of Environmental Psychology, 2019
Geheugensteuntje
De meest voorkomende kleur in de natuur heeft een rustgevende werking op ons. Niet voor niets zitten kandidaten van talentshows vaak op hun beurt te wachten in the green room.
We associëren groen met optimisme, sereniteit, veiligheid en harmonie. En het heeft ook een positief effect op ons geheugen: uit een onderzoek bleek dat deelnemers woorden die in het groen zijn geschreven beter onthouden.
Een andere studie liet bovendien zien dat groen creativiteit stimuleert. Dat maakt het een prima kleur voor zowel thuis – inclusief de slaapkamer – als voor de werkplek.
Dat we zeggen dat iemand ‘groen ziet van jaloezie’ heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de medische wetenschap. Jaloezie werd door artsen vroeger toegeschreven aan een teveel aan gal, dat groengeel van kleur kon zijn.
S. Studente, Facilitating creative thinking in the classroom. Investigating the effects of plants and the colour green on visual and verbal creativity, Thinking Skills and Creativity, 2015
Kalmerende lieveling
Wereldwijd wordt het het meest genoemd als lievelingskleur, behalve op ons bord. In de natuur komt deze kleur namelijk weinig voor, waardoor we het instinctief liever niet eten. Blauw maakt ons kooplustig.
Bij een experiment bleken klanten een winkel met een blauw interieur meer te waarderen en er meer te kopen dan in de oranje versie. Daarnaast heeft de kleur een kalmerend effect: in het schotse Glasgow nam de criminaliteit significant af nadat er blauwe straatverlichting was geïnstalleerd.
In Japan gebeurde er iets nog verrassenders. Nadat er blauwe verlichting op stations was geplaatst, verminderde het aantal treinsuïcides met maar liefst 84 procent.
B.J. Babin e.a., Color and shopping intentions. The intervening effect of price fairness and perceived affect. Journal of Business Research, 2003
Wist je dit al?
Volgens de Engelse psycholoog en kleurenexpert Karen Haller zijn rood, geel, blauw en groen de psychologische primaire kleuren: ze hebben het grootste effect op onze emoties en gedrag. Maar in The little book of colour bespreekt ze ook de invloed die andere kleuren op ons hebben.
Roze verlaagt in tegenstelling tot rood de hartslag en bloeddruk. Haller beschrijft een experiment uit de jaren ’70 waarbij de muren van een voorarrest-cel van een Amerikaanse gevangenis lichtroze werden geverfd. Na een verblijf van vijftien minuten vertoonden de gevangenen opvallend minder agressief gedrag. Er zijn daarom roze gevangeniscellen in onder andere Duitsland en Oostenrijk.
Bruin heeft een ontspannend effect. Vandaar dat hotels en klassieke cafés vaak veel bruin in hun interieur hebben. Het idee is dat we ons er zo prettig voelen dat we er zo lang mogelijk willen blijven.
Grijs is de meest deprimerende kleur. In een omgeving met veel grijs voelen we ons somber en lusteloos.
Oranje is juist de meest optimistische. De speelse, vrolijke uitstraling haalt het kind in ons naar boven. Maar feloranje associëren we juist met frivool, kinderachtig en goedkoop. Vandaar dat budgetvliegtuigmaatschappijen het vaak gebruiken.