‘Hoewel er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar koudetherapie, groeit de wetenschappelijke belangstelling,’ zegt psycholoog Isabelle Hof – dochter van.
Is koudwaterzwemmen wel écht zo goed voor je? Dit zegt de wetenschap
Elke maand houden we een zelfhulphype tegen het licht en gaan we op zoek naar het wetenschappelijk b...
Samen met haar zus Laura bracht ze de belangrijkste bevindingen samen in een nieuw boek Secrets of the icewomen, speciaal voor vrouwen. ‘Zo blijkt het niet gek dat vrouwen het vaker koud hebben. Hun handen zijn gemiddeld 2,8 graden kouder dan die van mannen, zeker tijdens de tweede helft van hun cyclus.
Zelfzorg in plaats van weerstand
Door je bewust te worden van hoe je lichaam werkt, kun je leren die kou anders te benaderen: met begrip en zelfzorg in plaats van weerstand. Onderzoek toont aan dat koudetherapie in combinatie met ademhalingsoefeningen ontstekingsremmend kan werken. Belangrijke kennis voor vrouwen, die veel vaker getroffen worden door ziekten die gepaard gaan met een verhoogd ontstekingsniveau.
Bovendien verbetert het de gemoedstoestand en werkt het stressverlagend. Met koudetherapie train je je lichaam kalm met een stressreactie om te gaan. Daardoor leer je ook op andere momenten in het dagelijks leven rust te vinden in ongemak.’
Waarom koud water heilzaam is
Maar wat is nu precies het werkzame mechanisme achter die ijskoude plons? Dat kan op basis van het bestaande onderzoek niet worden geconcludeerd. Vooral omdat het lastig is om goed, gerandomiseerd onderzoek te doen, zo valt te lezen in dit artikel over de wetenschap achter koudwaterzwemmen wat eerder in Psychologie Magazine verscheen.
35 manieren om gezonder te leven
Lekker lang gezond blijven, dat willen we allemaal wel. Psychologie Magazine zocht uit welke leefreg...
Wel vinden er door het koude water een aantal processen plaats in het lichaam, Â Verschillende onderzoeken laten zien dat het noradrenaline-, cortisol-, beta-endorfine- en dopaminegehalte er van omhoogschieten.
Deze zogeheten neurotransmitters kunnen op zichzelf al verantwoordelijk zijn voor de post-swim high. Daarnaast reageert het sympathische zenuwstelsel op de plotselinge kou met een verhoogde hartslag, vernauwende bloedvaten en een versnelde ademhaling.
Feitelijk geeft het lichaam dus een stressreactie. Bij het afdrogen en opwarmen zorgt het parasympatische zenuwstelsel juist weer voor het vertragen van de ademhaling en een rustiger hartslag, waardoor je een gevoel van ontspanning ervaart.
Gezond en weldadig
Een andere mogelijke verklaring is het placebo-effect: zwemmers denken dat het gezond en weldadig is en daarom ervaren ze dat ook. Zoals we inmiddels weten, kan een placebo-effect namelijk daadwerkelijk neurobiologische veranderingen teweegbrengen, zoals een toename van belonende dopamine en pijnstillende endorfine.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoelingÂ
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
En het kunnen ook de bijeffecten van het zwemmen zijn die het stiekem het werkzame bestanddeel vormen, zoals de beweging of het sociale contact met andere zwemmers. Of, wie weet, zijn het al deze dingen samen?
Meer lezen over de wetenschap achter koudetherapie? Lees dan dit artikel.