1. Gun het jezelf bewust
‘Het leven is geen lolletje’: we hebben het vroeger allemaal wel eens van onze ouders gehoord – en zeggen het nu misschien wel tegen onze eigen kinderen. Het laat zien hoe de meesten van ons tegen plezier aankijken: als onproductief, frivool, iets waarover je je schuldig zou moeten voelen als je er te veel van hebt.
Dit is wat creatief bezig zijn doet voor je geluksgevoel
Heb je een creatieve hobby, zoals naaien, schilderen, fotografie of pottenbakken? Heel goed, want cr...
Terwijl onderzoek laat zien dat plezier ons heel goed doet. Het reduceert stress, maakt veerkrachtiger, geeft energie, versterkt het immuunsysteem en is verbindend. Mensen die veel plezier maken, leven zelfs aantoonbaar langer. Bedenk daarom de volgende keer als je merkt dat je jezelf geen plezier gunt, dat het waardevol en noodzakelijk is. Het leven is wél een lolletje – of zou dat in elk geval meer moeten zijn.
2. Ervaar de dopaminepiek opnieuw
Allemaal hebben we een bepaald geluk-setpoint. Zelfs als we iets heel leuks aan het doen zijn, keren we op gegeven moment naar dat geluksniveau terug en wordt het gewoon; het blije gevoel vervaagt. Daarom is het goed om tijdens plezierige activiteiten pauzes in te lassen; bij het hervatten geeft de activiteit opnieuw een dopaminepiek.
Zo bleek uit een onderzoek waarbij de ene groep een week geen chocolade mocht eten en de andere groep juist zoveel als ze wilden dat de stopgroep er daarna veel meer van genoot – waarschijnlijk voor iedereen herkenbaar.
Een ander voordeel als we een fijne bezigheid en daarmee een routine onderbreken, is dat het onze tijdsperceptie beïnvloedt: de tijd lijkt trager te verstrijken. Bovendien gaan brein en zintuigen uit de sluimerstand, waardoor we de activiteit beter onthouden.
Bij vervelende klusjes is een pauze juist niet slim: daarna moet je weer opnieuw beginnen aan het proces van aanpassen en word je je weer bewust van de negatieve stimuli waaraan je net gewend was geraakt.
Training Leer loslaten
- Leer accepteren in plaats van vechten
- Leer de controle los te laten
- Leer te leven volgens je waarden
79,-
3. Skip onnodige bezigheden
Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren – maar dat geldt lang niet voor alle vervelende klusjes die we min of meer uit gewoonte doen. Door die uit te besteden of niet meer te doen, komt er ineens veel meer ruimte vrij voor plezier.
Stop bijvoorbeeld met het beantwoorden van onbelangrijke mailtjes en verbreek zo de keten van e-mails, schrijft plezier expert Mike Rucker. ‘Ik stel mezelf steeds de vraag: is deze uitwisseling echt nodig? Meestal is het antwoord nee en ga ik verder met iets anders. Ook op doorgestuurde berichten reageer ik niet meer. Als de zender er geen context bij geeft, zal het wel niet erg belangrijk zijn. Zo bespaar ik minstens drie uur per week.’
Besteed schoonmaakwerk als het even kan uit, zeg nee tegen vergaderingen die ook zonder jou kunnen en ga gewoon niet naar de sportschool als je daar geen zin in hebt – en zoek in plaats daarvan een vorm van bewegen die je wel blij maakt.
4. Verzin nieuwe dingen
Geef jezelf de opdracht om vijf nieuwe plezieractiviteiten te bedenken, waarvan je er minimaal twee alleen kunt doen, zodat je plezier niet afhankelijk is van anderen. Verzin dingen die je nog niet doet – of niet meer – en die haalbaar zijn.
Bijvoorbeeld: in je eentje naar de film gaan of naar een dansfeest, je oude camera uit het stof halen en ergens buiten foto’s maken, een cursus volgen die niets met je werk of dagelijks leven te maken heeft.
Schiet je niets te binnen? Deze vragen kunnen je op weg helpen: Van welke activiteiten werd je blij toen je een kind was? Wat zijn leuke dingen die vrienden doen en die je ook weleens zou willen proberen? Welke aangename bezigheden kun je bundelen met dingen die moeten? Bijvoorbeeld een podcast luisteren tijdens het schoonmaken, samen met je kind sporten, tekenen in de trein op weg naar je werk.
5. Kies een foto die geluk uitstraalt, als reminder
Zoek een foto van jezelf waar de vreugde vanaf straalt. Misschien eentje waarop je de slappe lach hebt met vrienden, de woeste golven in rent of knuffelt met een kind of huisdier. Druk de foto af en zet hem op je bureau of ergens anders waar je er vaak naar kunt kijken.
Een korte blik op de foto werkt op zich al, maar het is nog beter om de gelukkige herinnering zo levendig mogelijk terug te halen, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Happiness Studies. Bij de groep die dat deed, nam het geluksgevoel in de week erna namelijk meer toe dan bij de groep die alleen even snel naar de foto keek.
Gebruik de foto daarnaast als reminder om plezier tot prioriteit te maken. Bel een vriend(in), plan een uitje en doe een knuffelsessie met een gewillige huisgenoot.