Tipsy zul je niet worden tijdens de opening van een Tiny Art Show, want je krijgt er alleen piepkleine drankjes en hapjes geserveerd. Het maakt de ervaring extra speciaal en benadrukt het oog voor detail van McKay Lenker Bayer uit Utah, die de Tiny Art Shows bedacht.

Het opvallendst aan haar exposities is misschien wel dat de kunst niet alleen een miniatuurformaat heeft, maar bovendien op plint- hoogte hangt of op de vloer staat. ‘De charme van een Tiny Art Show is dat-ie is bedoeld om in zijn eigen kleine wereld te bestaan,’ vertelt ze. ‘Alles is op schaal – de kunstlabels, de showtitel, de verlichting – dus de hele opstelling moet dicht bij de grond zijn.’

Vergrootglas

‘Het idee ontstond toen ik kunstcolleges volgde op de universiteit. We kregen de opdracht ons werk in het openbaar te exposeren en dat maakte me behoorlijk nerveus. Omdat ik een aantal piepkleine schilderijen had geschilderd, suggereerde een vriend om ze hun eigen miniatuurtentoonstelling te geven.

Dat deed ik. Ik hing alles heel laag op, met bijpassende kleine tekstbordjes, één lamp en een paar vergrootglazen erbij. Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast mensen reageerden als ze de schilderijtjes opmerkten.

Een paar jaar later besloot ik er een project van te maken. Het leek me leuk om elke expositie te laten samenstellen door een andere lokale kunstenaar op een unieke plek. Mede dankzij de steun die ik kreeg vanuit de lokale gemeenschap in mijn thuisstad Provo, en zeker ook via Instagram, is dat gelukt.

Maar ik doe het nog steeds naast mijn werk als kunstdocent op een middelbare school. Het is mijn droom om ooit fulltime Tiny Art Shows te organiseren en de wereld rond te reizen om overal kleine kunst achter te laten, in plaats van alleen in Amerika.’

Kinderlijke fantasie

‘Als kind geloofde ik vol overtuiging in feeën, magie en al dat moois. Als ik nu een Tiny Art Show maak, komt er iets van die kinderlijke fantasie terug en dat is een geweldig gevoel. Ik hoop dat mensen die een Tiny Art Show tegenkomen, ook dat gevoel van kinderlijke verbeelding ervaren.

Het maakt me heel gelukkig als ze op hun knieën zakken of zelfs gaan liggen om de kunst te zien. Op dat moment zijn nieuwsgierigheid en verwondering belangrijker dan sociale conventies of een broek die vies kan worden.

Een groot deel van de voldoening zit ’m voor mij in de reacties van mensen. Het leven is soms gewoon lastig of saai, dus het is de moeite waard om iemand blij te kunnen maken of te raken met een piepkleine kunsttentoonstelling.’

Tiny art is voor iedereen

‘De tentoonstellingen zijn niet alleen leuk en schattig, ze hebben ook inhoud. Het kunnen schilderijtjes zijn, maar ook beeldhouwwerkjes of tafereeltjes, altijd met kleine catalogi over het werk erbij.

We willen graag dat het bekijken, kopen en maken van kunst door het project toegankelijker wordt. Een tiny artwork kost tussen de dertig en honderd dollar. En omdat de exposities in openbare ruimten zijn – in een bibliotheek, koffietentje of zelfs op straat – kan iedereen ervan genieten.

We hebben een periscoop voor mensen die niet kunnen bukken of liggen, want we willen wel dat een Tiny Art Show voor iedereen toegankelijk is. Ik hoop dat onze kunst mensen blij maakt, maar ook dat het ze stimuleert om af en toe wat meer de tijd te nemen, te vertragen en de kleine dingen op te merken. Soms raken we zo verstrikt in onze routines en vergeten we dat er overal om ons heen kleine verrassingen zijn.’

@tinyartshow