We weten al langer dat roddels kunnen fungeren als een soort sociale lijm binnen groepen: ze versterken de onderlinge band en kunnen samenwerking bevorderen.

In het verlengde daarvan blijkt uit nieuw onderzoek dat even samen ongegeneerd klagen over een onuitstaanbare manager ertoe kan leiden dat collega’s elkaar meer als gelijkgestemden gaan zien. Dit vergroot het onderlinge vertrouwen en kan de teamdynamiek ten goede komen.

1. Een buffer tegen schadelijk leiderschap

Daarnaast blijkt dat het gezamenlijk ventileren over leidinggevenden ook een andere belangrijke functie heeft. Het kan het beeld van een baas als onbetwist rolmodel ondermijnen, waardoor diens schadelijke of ineffectieve gedrag minder vat krijgt op het team. Door zo nu en dan dat beeld in twijfel te trekken, beschermen collega’s elkaar tegen negatieve invloeden van bovenaf.

2. Een alternatieve bron van informatie

Ook uit eerder promotieonderzoek van  Elena Martinescu blijkt dat roddelen op de werkvloer niet alleen maar negatieve kanten heeft. Zo vormt het een informele bron van waardevolle informatie, zeker voor mensen die lager in de organisatie staan en weinig toegang hebben tot officiële kanalen. Voor wie weinig formele invloed heeft, biedt het bovendien een manier om toch enige grip of invloed uit te oefenen binnen de groep.

3. Inzicht in groepsnormen en eigen positie

Roddelen versterkt vaak ook de onderlinge band tussen collega’s, en geeft inzicht in de geldende normen binnen het team – wat wordt gewaardeerd, en wat niet.

Daarnaast helpt het mensen zichzelf te positioneren binnen de groep: door te horen wat er over anderen gezegd wordt, krijg je ook meer inzicht in hoe je zelf wordt gezien en waar je staat.

4. Sociale controle en motivatie

Werknemers in omgevingen waar veel geroddeld wordt, zijn zich daar bewust van en gedragen zich vaak zorgvuldiger; niemand vindt het prettig om het onderwerp van gesprek te zijn. Paradoxaal genoeg kan het dus ook motiveren tot beter gedrag.

5. Roddel als spiegel

Hoewel het natuurlijk niet prettig is om te horen dat er over je wordt geroddeld, benadrukt Martinescu dat dit ook waardevolle informatie kan opleveren. Het geeft je een inkijkje in hoe anderen je zien, wat weer aanleiding kan zijn om je gedrag te heroverwegen of aan te passen.

Kortom, hoewel roddelen op het eerste gezicht schadelijk lijkt, kan het in veel gevallen ook een verrassend constructieve rol spelen op de werkvloer.