Eerder toonden Italiaanse en Zweedse onderzoekers aan dat bepaalde emoji’s sterk gerelateerd zijn aan drie van de Big Five-persoonlijkheidstrekken: vriendelijkheid en hulpvaardigheid, extraversie en emotionele instabiliteit (neuroticisme). Welke specifieke emoji’s dat zijn, lees je hier.
Ook is al langer bekend dat er een duidelijk verschil bestaat tussen mannen en vrouwen: mannen gebruiken over het algemeen minder emoji’s. Dit verschil vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de manier waarop mannen en vrouwen zijn gesocialiseerd om te communiceren. Volgens de sociale roltheorie worden vrouwen vaker opgevoed om empathisch en relationeel te communiceren, terwijl mannen zich meer richten op het overbrengen van informatie en het vermijden van kwetsbaarheid. Daardoor gebruiken vrouwen vaker emoji’s om emoties en verbondenheid uit te drukken.
Dark Triad: duistere persoonlijksheidstrekken
Een recent onderzoek van Oklahoma State University bracht echter enkele nieuwe, interessante bevindingen aan het licht. Naast de Big Five onderzochten de onderzoekers ook de relatie tussen de Dark Triad en het gebruik van emoji’s in chatberichten en reacties en posts op sociale media.
De Dark Triad omvat drie negatieve persoonlijkheidstrekken: narcisme, machiavellisme en psychopathie. Elk van deze trekken wordt gekenmerkt door specifiek gedrag.
Zo wordt narcisme geassocieerd met egocentrisch gedrag, waarbij iemand vooral handelt vanuit de motivatie om zijn eigen ego te versterken of persoonlijk voordeel uit een situatie te halen.
Bij psychopathie denken mensen vaak meteen aan figuren als Hannibal Lecter of de hoofdpersoon uit American Psycho, maar in werkelijkheid wordt een mildere vorm van psychopathie doorgaans gekenmerkt door een antisociale aanleg en een gebrek aan empathie.
Dan machiavellisme: dit verwijst naar individuen die manipulatie, bedrog en uitbuiting strategisch inzetten om hun eigen doelen te bereiken.
Narcistische vrouwen gebruiken meer emoji’s
Net als in eerder onderzoek bleek opnieuw dat vrouwen gemiddeld meer emoji’s gebruiken dan mannen. Opvallend zijn de sekseverschillen als je kijkt naar de relatie tussen persoonlijkheid en emoji-gebruik. Zo waren bij mannen vooral machiavellisme en neuroticisme gerelateerd aan een hoger gebruik van emoji’s, terwijl bij vrouwen vooral narcisme een belangrijke voorspeller was.
Volgens de onderzoekers zijn deze verschillen te verklaren vanuit de eerder genoemde theorieën over gender en communicatie. Vrouwen zouden sociale media vaker gebruiken om bestaande relaties te onderhouden en worden gesocialiseerd om empathisch en verbindend te communiceren. Emoji’s kunnen in dat kader dienen als middel om zichzelf te presenteren of om socialer over te komen. Dit sluit aan bij de gevonden relatie tussen narcisme en emoji-gebruik bij vrouwen – een trek die gepaard gaat met de behoefte aan bewondering en indruk maken.
Mannen gebruiken sociale media juist vaker om nieuwe contacten te leggen en communiceren doelgerichter. Voor hen kunnen emoji’s een strategisch middel zijn om invloed uit te oefenen of een boodschap te sturen. Dat past bij de link tussen machiavellisme en emoji-gebruik: een persoonlijkheidstrek gericht op manipulatie en controle.
Neurotische mannen gebruiken ook vaker emoji’s – met name negatieve – mogelijk vanuit een grotere behoefte aan emotionele expressie of bevestiging.