De vraag

Tijdens mijn werk eet ik veel meer dan thuis

Beste Tatjana,
Door mijn werk als buschauffeur heb ik een onregelmatig leven – en daardoor onregelmatig eetgedrag.

Op werkdagen eet ik ook veel meer dan wanneer ik thuis ben. Het lijkt of ik geestelijk veel energie gebruik tijdens mijn werk en daardoor ook zeker iedere 2 uur moet eten, anders krijg ik flauwtes. Dan eet ik vaak wel 8 sneden brood en als ik dan thuiskom voel ik mij weer/nog hongerig en moet ik gewoon wat eten. Van fruit krijg ik ook honger.

En lichamelijk voel ik me dan uitgeput terwijl ik geen lichamelijke inspanning heb gehad. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan want hierdoor ben ik nu te dik.

Groet,
Maria

Het advies

 

Beste Maria,
Je vertelt dat je vooral op werkdagen veel eet omdat je je dan vaak flauw en hongerig voelt, en dat je je na het werk uitgeput voelt terwijl je geen lichamelijke inspanning hebt gehad.

Een tip zou kunnen zijn dat je bij de eetmomenten tijdens je werk ook rekening houdt met hoe verzadigend het voedsel is. Bedenk hierbij dat eiwitrijk voedsel en koolhydraten bij eenzelfde calorische waarde meer verzadigen dan vetrijk voedsel en dat voedsel waar veel water in zit, zoals fruit en vis, meer verzadigt dan ‘droger’ voedsel, zoals noten en kaas. Ook krijg je minder gauw trek wanneer je tijdens de lunch een waterrijk soepje nuttigt (let er wél op dat het niet te zout is). Sowieso verzadigt warm voedsel meer dan koud voedsel.

Een factor die er al tijdens het eten toe bijdraagt minder te nemen is hoeveel moeite je moet doen om het binnen te krijgen. Nootjes, sinaasappels en appels die je zelf ter plekke pelt of schilt verzadigen meer dan kant-en-klaar gepelde of geschilde exemplaren (of een appel uit het vuistje).

Daarnaast is het van belang dat je met aandacht eet, langzaam, terwijl je goed kauwt en proeft. En dat je niet eet terwijl je iets anders doet, zoals bijvoorbeeld op het werk achter het stuur, of thuis, achter de buis.

En misschien voel je je na het werk minder uitgeput als je in de lunchpauze een kleine lunchwandeling maakt en je je direct na het werk fysiek stevig gaat inspannen, bijvoorbeeld door te gaan fietsen, hardlopen of fitnessen.

In de online training Mindful eten leer je om beter zicht te krijgen op je gevoelens van honger en verzadiging, leer je met aandacht (mindful) te eten, en worden ’tips & tricks’ aangeboden die tegengaan dat je zomaar, gedachteloos te veel eet.

Vriendelijke groet,
Tatjana van Strien

Tatjana van Strien

Psycholoog Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen, is deskundige op het gebied van overgewicht, eetgedrag en afvallen. Neem een kijkje op haar site.

Meer weten over dit thema? Bekijk Eetgedrag
Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-
Deel dit artikel:
23 april 2012 | Laatst gewijzigd op 14 juli 2022

Lees ook deze artikelen

Help, moet ik nu meppen? Op cursus conflicten aangaan
Artikel

Help, moet ik nu meppen? Op cursus conflicten aangaan

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels
Branded content

Je eigen pad kiezen: zo overwin je (samen) de obstakels

Een nieuwe weg inslaan gaat vaak niet zonder slag of stoot. Ook al heb je helemaal helder wat je wilt, je komt obstakels tegen. Va...
Column Anaïs van Ertvelde: ‘“Help!”, roep ik. En: “Brand!” Maar als er niemand is om je te ­horen, maakt je ­woordkeuze ­weinig verschil’
Artikel

Column Anaïs van Ertvelde: ‘“Help!”, roep ik. En: “Brand!” Maar als er niemand is om je t...

Anaïs van Ertvelde is een Vlaamse schrijver, historicus, podcastmaker en columnist, en vertelt in elk nummer over haar leven.
Column Anaïs van Ertvelde: ‘“Help!”, roep ik. En: “Brand!” Maar als er niemand is om je te ­horen, maakt je ­woordkeuze ­weinig verschil’
Artikel

Column Anaïs van Ertvelde: ‘“Help!”, roep ik. En: “Brand!” Maar als er niemand is om je t...

Anaïs van Ertvelde is een Vlaamse schrijver, historicus, podcastmaker en columnist, en vertelt in elk nummer over haar leven.
Onzichtbaar overtuigen: zo doe je dat
Artikel

Onzichtbaar overtuigen: zo doe je dat

'Onzichtbaar overtuigen' heet de cursusdag waar ik met 150 anderen naartoe ga. Op een groot scherm worden onder begeleiding van po...
Doodsbang om lesbisch te worden
Advies

Doodsbang om lesbisch te worden

Ik ben een meisje van begin 20 en bang voor het onderwerp homofilie. Op de middelbare school hoorde ik dat een meisje lesbisch was...
Graadje koeler, kilo’s minder – dankzij bruin vet
Artikel

Graadje koeler, kilo’s minder – dankzij bruin vet

De tijd dat we ons huis zorgeloos lekker warm konden stoken, is door de energiecrisis voorbij. We lijken een onbehaaglijke winter ...
Worden we van ashwagandha meer relaxed?
Artikel

Worden we van ashwagandha meer relaxed?

Elke maand houden we een zelfhulphype tegen het licht. Journalist Anne Pek onderzoekt het wetenschappelijk bewijs. Dit keer: ashwa...
Hoe stop ik mijn verlangen naar lekker eten
Advies

Hoe stop ik mijn verlangen naar lekker eten

Hoe meer ik met minder en gezonder eten bezig ben, hoe groter mijn verlangen is naar lekker, ongezond eten. Kan mindful eten me da...
Bessen voor een jong brein
Kort

Bessen voor een jong brein

Je brein blijft jonger als je veel groenten en bessen eet en weinig dierlijke en ‘slechte’ vetten. Dat blijkt uit onderzoek wa...
3846