De vraag

Ik ben een emotie-eter

Ondertussen is het mij bekend dat ik een emotie-eter ben. Ik vind het erg moeilijk om hier verandering in aan te brengen. Ik eet graag met name zoete dingen als koekjes, taart, chocolade.
Nu ik 54 jaar ben en diabetes in mijn familie voorkomt baart mij dit zorgen. Sinds kort ben ik bij een diëtiste die mij vooral verteld wat ik natuurlijk zelf ook wel weet, namelijk alles over gezonde voeding. Toch heb ik het idee dat de achter-, of eronderliggende problematiek geen aandacht krijgt.
Heb jij misschien een tip voor mij? Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor je antwoorden.

Het advies

Het is lastig om gewoontes te veranderen, maar niet onmogelijk. In tijden van stress is men geneigd terug te vallen op de oude vertrouwde gewoontes die stress lijken te verminderen, en bij jou is dat blijkbaar zoet voedsel eten. Zorg dat je voldoende andere manieren hebt om met stress om te gaan (iemand bellen als je ergens mee zit, lichamelijke beweging, actief oplossingen zoeken) en dat de stress niet te hoog op kan lopen (voldoende weerstand door voldoende slaap, ontspanning en gezond eten).

Een dietiste gaat inderdaad alleen in op wat gezonde voeding is en hoe je dat in je dagelijkse eetpatroon in kun voeren. Achterliggende of onderliggende problematiek hoeft niet altijd opgelost te worden om gedrag te veranderen, maar als je dat wel zou willen of als dat wel nodig blijkt te zijn (omdat je je gedrag niet goed te veranderen blijkt te zijn) kun je hiervoor bij een psycholoog terecht.

Meer weten over dit thema? Bekijk Eetgedrag
Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-
Deel dit artikel:
22 november 2010 | Laatst gewijzigd op 18 augustus 2022

Lees ook deze artikelen

7 vrijmoedige vragen aan Maxim Februari
Interview

7 vrijmoedige vragen aan Maxim Februari

Elke maand trekt een bijzondere persoonlijkheid een aantal kaarten uit een stapel intieme vragen en geeft antwoorden die er niet o...
Coaching en je zorgverzekering: hoe zit het?
Branded content

Coaching en je zorgverzekering: hoe zit het?

Je zou wel wat meer zelfvertrouwen willen hebben. Of advies over omgaan met veel prikkels. Of iemand die met je meedenkt over je r...
‘Misbruik gebeurt stiekem, dus denkt een kind: ik doe iets wat niet mag’
Artikel

‘Misbruik gebeurt stiekem, dus denkt een kind: ik doe iets wat niet mag’

Kinderen die slachtoffer worden van seksueel misbruik zwijgen daar vaak over, zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic. Dit is waarom....
‘Misbruik gebeurt stiekem, dus denkt een kind: ik doe iets wat niet mag’
Artikel

‘Misbruik gebeurt stiekem, dus denkt een kind: ik doe iets wat niet mag’

Kinderen die slachtoffer worden van seksueel misbruik zwijgen daar vaak over, zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic. Dit is waarom....
Maak je wat vaker boos
Kort

Maak je wat vaker boos

Meestal wordt geadviseerd om in lastige situaties kalm te blijven, omdat je met boosheid niets zou oplossen. Maar ook uit recent o...
Eet je slim: de invloed van voeding op het brein
Artikel

Eet je slim: de invloed van voeding op het brein

Wat we eten heeft direct invloed op het functioneren van ons brein. Brandstof hebben de hersenen nodig, maar ook bouwstoffen zoals...
Koken, doe het lekker zelf
Artikel

Koken, doe het lekker zelf

We dwepen met bekende koks als Yotam Ottolenghi en Nigella Lawson, maar intussen besteden we aan koken en eten nog maar een schame...
Kan je gewicht toenemen zonder dat je meer eet?
Advies

Kan je gewicht toenemen zonder dat je meer eet?

Mijn dochter was 5 jaar toen haar vader ons verliet. Haar eetpatroon is niet ongezond, maar ze is steeds zwaarder geworden. Ze is ...
7 vrijmoedige vragen aan Wilfried de Jong: ‘Ik vind het niet erg dat je ziet wie ik ben’
Interview

7 vrijmoedige vragen aan Wilfried de Jong: ‘Ik vind het niet erg dat je ziet wie ik ben’

Hij wordt 60, dus er is meer haast en drift om dingen te doen en zichzelf te bewijzen. Die doodsmak van zes meter heeft hem niet v...
Sluipmoordenaar in de keuken
Artikel

Sluipmoordenaar in de keuken

We moeten heel anders gaan koken, want ons huidige menu zit bomvol AGEs. En die giftige stoffen verklaren zo’n beetje alle welva...
5093