We hebben allemaal een blinde vlek voor ons eigen gedrag
Bewustzijn creëert weerstand
In de publieksmonitor komt ook naar voren dat er meer bewustzijn is over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar tegelijkertijd vinden mensen het aanspreken van anderen hierop juist lastiger dan voorheen.
Waarom we niet ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Er is de laatste jaren meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Ook op het werk kan dat voorko...
Roos Dohmen: ‘Ik zie dat ook bij de bedrijven waar ik over de vloer kom. Je zou denken dat door meer bewustzijn meer openheid ontstaat, maar het kan ook tot krampachtigheid leiden, omdat er weerstand is ontstaan.
Reactance noemen we dat in de psychologie, een soort tegenbeweging. MeToo-zaken die in het nieuws zijn geweest, gaan vaak over mannen in een machtspositie. Die groep, mensen met een hogere functie, zijn het groeiende bewustzijn als een beperking van hun vrijheid gaan zien.
‘Je mag ook niks meer zeggen tegenwoordig’ – dat idee. En dat ventileren ze vaak ook. Als je bij een bedrijf werkt waar leidinggevenden er zo instaan, durf je er niet snel iets van te zeggen wanneer iemand iets doet wat je niet vindt kunnen. En zo word je dan – ongewild – een omstander die erbij staat, maar niks doet.’
Hoe doorbreek je de weerstand?
Gelukkig is er een manier om de verkramping te doorbreken. ‘In de praktijk zie ik, en het blijkt ook uit onderzoeken, dat een growth mindset beschermend werkt. Als je ergens werkt of studeert waar de norm is dat je kleine fouten toegeeft en aankaart, om ervan te leren, is de openheid over zwaardere fouten ook groter.
Gisèle Pelicot doorbreekt het taboe: waarom de meeste slachtoffers zwijgen over verkrachting
Gisèle Pelicot werd verkracht door haar eigen man en tientallen anderen. De rechtszaak vond op haar...
De hele cultuur is dan meer open, waardoor fouten erkennen makkelijker wordt en de ‘omstanders’ zich wél veilig voelen om er iets van te zeggen – en zo in te grijpen.’