Hier zijn vier manieren waarop geuren zich verweven met ons leven.
HSP en overprikkeld
Hoogsensitieve mensen hebben meer kans overprikkeld te raken, zegt Esther Bergsma, auteur van divers...
1. Geur beinvloedt onze emoties
Dat een geur vrijwel onmiddellijk een herinnering kan oproepen, zal iedereen bekend voorkomen. Dat komt doordat geuren een rechtstreekse route nemen naar het limbisch systeem: het deel van de hersenen waar de hippocampus en de amygdala herinneringen vormen en koppelen aan emoties. Dat gegeven kan wellicht worden ingezet bij depressies, ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh. Ze lieten depressieve mensen ruiken aan schaaltjes met de geur van onder meer sinaasappel en koffie en vroegen ze vervolgens om een herinnering op te roepen. De herinneringen die bovenkwamen bleken niet alleen heel levendig, maar ook heel positief te zijn, waardoor de deelnemers zich beter gingen voelen.
2. Hoe context en geur samenhangen
Hoe goed je geuren oppikt én of je iets lekker vindt ruiken, wisselt per persoon, maar ook per situatie. Met een rammelende maag zijn we bijvoorbeeld gevoeliger voor geuren, maar gek genoeg kunnen we verschillende etensgeuren juist beter onderscheiden als we net een flinke maaltijd achter de kiezen hebben. Daarnaast spelen ervaringen een rol. Zo vinden mensen die in een stad zijn opgegroeid koeienpoep over het algemeen vies ruiken, terwijl plattelandsmensen daar meestal heel anders over denken. Voor hen ruikt het vertrouwd naar ‘thuis’ en dus lekker.
3. Geur helpt je om dingen beter te onthouden
Een geur kan je helpen de informatie te onthouden, blijkt uit Duits onderzoek. Daarbij moesten deelnemers Engelse woordjes leren. Bij de helft werd niet alleen tijdens het leren een rozengeur verspreid, maar ook ’s nachts tijdens het slapen. Deze groep maakte de toets de volgende dag 30 procent beter dan de groep die het zonder geursteuntje moest doen. De wetenschappers denken dat de geur het brein stimuleert om tijdens het slapen de geleerde informatie van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen over te hevelen. Dat werkt overigens niet alleen bij een aangename geur, maar ook bij een vieze. Maar zet je brein niet elke nacht aan het werk met een geur, want het heeft tijdens je slaap ook tijd nodig om het werkgeheugen op te schonen.
Sensueel leven: prikkel je zintuigen
Bij sensualiteit denken de meeste mensen vooral aan seks, maar het is veel meer dan dat. Het bewust ...
4. Geur verrijkt andere sensaties
Geur is een bron van informatie. Zo zorgen emoties als angst en opwinding voor specifieke geursignalen die we – meestal onbewust – oppikken. Ook hebben vrouwen in hun vruchtbare periode een net even andere lichaamsgeur én kunnen ze in die periode beter ruiken. En het zal vast geen evolutionair toeval zijn dat single mannen een sterkere lichaamsgeur hebben dan mannen met een partner, doordat ze een hoger testosteronniveau hebben. Dit zorgt voor een muskusachtige, mannelijke geur.
Bovendien beïnvloedt geur al onze zintuigen. Zo vroeg het Louvre-museum acht topparfumeurs geuren te ontwikkelen bij acht museumstukken, omdat we de Mona Lisa en de Venus van Milo nóg mooier vinden in een zaal waar een lekker luchtje hangt. En ook de emotionele impact van muziek neemt toe met behulp van geuren. Gecombineerd heb je zo het recept in handen voor een romantische avond: mooie outfit, zwoel muziekje, lekker geurtje. Succes verzekerd.