Ga naar inhoud

Hoe de verlichting van het restaurant je smaak beïnvloedt

2292 x 1166 (18)
leestijd 1 minuut
Kort 14 januari 2021
Etentje bij kaarslicht? Pas dan op dat het eten niet té subtiel gaat smaken.

Onderzoekers van Maastricht University lieten proefpersonen in een heus restaurant dineren bij verschillende lichtsterktes. Wat bleek? De deelnemers ervoeren de smaken van het eten bij gedimd licht als minder intens dan bij feller licht.

Onderzoeker Kimberley van der Heijden: ‘Waarschijnlijk ben je je bij fel licht meer bewust van wat er op je bord ligt en proef je de ingrediënten daardoor intenser.’ Dat smaakbeleving zich aanpast aan de sterkte van het licht, kan ook te maken hebben met hoe de zintuigen in onze hersenen met elkaar samenwerken.

Tijdens het eten proef je met je mond én met je neus, maar ook je ogen voegen informatie toe over het eten. Van der Heijden: ‘Neurowetenschappers denken dan ook dat er een samenhang is tussen de intensiteit van de verschillende zintuigen, dus dat je bij feller licht ook fellere smaken proeft.’

On the bright side. The influence of brightness on overall taste intensity perception, Food Quality and Preference, maart 2021

Meer lezen over dit thema?
^