Kun je vertellen wat de impact is van ADHD en de late diagnose op je leven?
‘De diagnose ADHD op mijn zeventiende was het begin van mijn zoektocht naar zelfacceptatie. De realisatie dat ik al die tijd wél mijn best had gedaan, raakte me enorm – en eerlijk gezegd ben ik daar nog steeds niet helemaal van bijgekomen. Ik heb nog steeds last van de overtuigingen die ik mezelf vóór mijn diagnose heb ingeprent, zoals: ‘je bent gewoon respectloos’ of: ‘je doet je best niet’. Dat maakt het lastig om dat strenge stemmetje in mijn hoofd zomaar uit te zetten.
Als het al die tijd ADHD was: podcastserie
In de nieuwe podcast ‘Als het al die tijd ADHD was’ vertellen Mariska, Nienke en Elmy aan Mooz K...
Ik voel vaak de behoefte om mijn gedrag uit te leggen aan anderen – en benoem dan ook dat ik medicatie slik, alsof ik wil onderstrepen dat het écht is. Wanneer mensen ADHD bagatelliseren, voelt dat als een steek; het bevestigt alles wat ik vroeger over mezelf dacht. Ik denk dat dat – onbewust – de reden is dat ik aan het maken van de podcast begon: om te laten zien dat mijn gedrag niet simpelweg komt door een gebrek aan respect of discipline. Maar al snel ontdekte ik dat ik niet de enige ben.’
Waarom vond je het belangrijk om deze podcast te maken?
‘Zoals gezegd maakte ik de podcast onbewust voor mezelf – achteraf gezien. Daarnaast was een belangrijke aanleiding een artikel dat ik las over suïcidale neigingen en zelfbeschadiging bij vrouwen die pas later in hun leven een diagnose kregen. Het raakte me dat dat vaak voortkomt uit zelfhaat die ontstaat door jarenlang onbegrip over jezelf. Dat bevestigde mijn vermoeden over de heftige gevolgen van een late – of zelfs geen – diagnose.
Bij mij is de diagnose op relatief vroege leeftijd gesteld, maar ook ik worstel nog steeds met het zelfbeeld dat ik in al die jaren ervoor heb opgebouwd. Alles bij elkaar besefte ik hoe ernstig het eigenlijk is dat ADHD bij vrouwen vaak pas laat wordt ontdekt. Ik wilde erachter komen waardoor dat komt en wat voor gevolgen het heeft. Ook was ik benieuwd of anderen dezelfde ervaringen hadden met ADHD als ik, en hoe zij ermee omgaan.’
Wat is het voornaamste dat je hebt geleerd tijdens het maken van deze podcast?
‘Ik heb van elk gesprek veel geleerd. In de eerste aflevering met Mariska was het bijvoorbeeld meteen waardevol om te horen dat zij dingen hetzelfde heeft ervaren als ik. Ze vertelt bijvoorbeeld hoe ze aan het einde van de dag doodop thuiskwam omdat ze de hele dag energie aan anderen had besteed, waardoor er geen tijd en ruimte meer overbleef om ook voor zichzelf te zorgen. Dat is iets waar ik, na het maken van de podcast, zelf meer op ben gaan letten.
Training Makkelijker leven met ADHD
- Leer wat het betekent om ADHD te hebben
- Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
- Met inspirerende video's en artikelen
45,-
Daarnaast heb ik veel geleerd van arts-onderzoeker Maxime de Jong. Zij heeft me het belang laten inzien van de vrouwelijke cyclus in relatie tot ADHD. Ik slik nu een andere dosering van mijn medicatie op verschillende momenten in mijn cyclus.
Door je cyclus bewuster te volgen, leer je beter aanvoelen wat je nodig hebt. En juist doordat je weet dat je steeds kunt terugkeren naar jezelf voor antwoorden, groeit het vertrouwen in jezelf weer – stap voor stap. Dus als ik tot slot iets zou willen meegeven aan vrouwen met ADHD: houd je cyclus bij.’
Meer verdieping?
Hier vind je alle afleveringen van de podcast ‘Als het al die tijd ADHD was – late diagnose bij vrouwen’.
De training Makkelijker leven met ADHD helpt je om je leven met ADHD makkelijker te maken. Voor wie zelf ADHD heeft, maar ook voor partners en ouders. Met inspirerende video’s en artikelen leer je onder andere:
- Wat de belangrijkste kenmerken van ADHD zijn (en het verschil met ADD);
- Wat het betekent om ADHD te hebben;
- Hoe je goede routines opbouwt;
- Wat de behandeling inhoudt;
- De positieve kanten van ADHD ontdekken;
- Hoe je zorgt voor meer begrip en balans in (liefdes)relaties.