Waarom we een brownie beter onthouden dan een salade

leestijd 1 minuut
Kort
Update: 30 december 2020.
(Publicatie: 10 december 2020)
Je partner heeft dat bakje salade in de koelkast niet zien staan, maar weet feilloos de chocola achter in het keukenkastje te vinden. Volgens onderzoekers van Wageningen University & Research kan hij er niets aan doen: zo werkt ons ruimtelijk geheugen nu eenmaal.
Tijdens een test moesten 512 deelnemers door een doolhofachtige omgeving wandelen. Onderweg kwamen ze langs verschillende hapjes, zoals appel, chips, komkommer en brownies, die ze ook mochten proeven.
De plekken van calorierijk voedsel werden 27 procent beter onthouden dan die van caloriearm voedsel, zo bleek. Of het eten zoet of hartig was, of de deelnemers het lekker vonden of niet en hoe bekend ze ermee waren, maakte voor het ruimtelijk geheugen niet uit.
Volgens de onderzoekers onthoudt ons brein de vindplaats van caloriebommetjes beter omdat dit voor onze jagende en verzamelende voorouders van levensbelang was in tijden van schaarste. Maar, zo geven ze aan: dit eens zo nuttige overlevingsmechanisme doet onze gezondheid nu geen goed.
Human spatial memory implicitly prioritizes high-calorie foods, Scientific Reports, oktober 2020
Meer lezen over dit thema?