In een studie werden tweehonderd leraren ondervraagd over de invloed van online vrouwenhaat op school – 100 werkzaam in het basisonderwijs en 100 in het voortgezet onderwijs. Hier kwamen de volgende resultaten uit: 76 procent van de middelbareschooldocenten en 60 procent van de basisschooldocenten maakt zich “extreem” zorgen over de invloed van online misogynie in hun school.

Hoe de online invloed zich vertaalt naar het klaslokaal

Volgens leraren is er sprake van een toenemende invloed van online content op hoe jongeren met elkaar omgaan. Zo melden docenten dat ze steeds vaker seksistische opmerkingen horen, ongepast gedrag zien tegenover meisjes, en dat sommige jongens moeite hebben met het begrijpen van persoonlijke grenzen.

Jongens verwijzen naar bekende influencers, nemen hun taalgebruik over en gedragen zich soms respectloos tegenover vrouwelijke medeleerlingen of leerkrachten. Toen aan verschillende jongens werd gevraagd hoe ze op het idee kwamen dat vrouwen niet in leiderschapsposities horen, of dat vrouwen thuis horen in de keuken, gaven ze aan dat ze graag naar Andrew Tate keken. In enkele gevallen gaven leerlingen zelfs aan dat “het oké is om vrouwen pijn te doen omdat Andrew Tate dat ook doet.”

De gevolgen voor meisjes zijn voelbaar: de ontwikkelingen beïnvloeden hun gevoel van veiligheid, welzijn en leerervaring. Zo toonde het onderzoek aan dat sommige meiden aangaven zich gefrustreerd, boos of vernederd voelden en ertegen opkeken om weer terug naar school te gaan.

Online haat treft meer dan meisjes

Uit de studie bleek dat online misogynie niet alleen het gedrag van jongens tegenover meisjes beïnvloedt, maar dat het ook leidt tot een toename van homofobe opmerkingen en onzekerheid onder LGBT+ personeel. Zo vertelde een leraar dat hij als homoseksuele man soms een onderliggende dreiging voelde wanneer hij jongens tot de orde riep.

Waarom je seksistische opmerkingen nooit over je kant moet laten gaan

Waarom je seksistische opmerkingen nooit over je kant moet laten gaan

Steeds vaker spreken vrouwen zich uit over seksisme. En dat is belangrijk, weet hoogleraar Roos Vonk...

Lees verder

Daarnaast gaven sommige docenten aan dat ze merkten dat wanneer jongens misogynistische influencers volgden, zij de autoriteit van (vooral vrouwelijke) docenten vaker betwistten en hierdoor minder waarde hechtten aan onderwijs: 14 procent van de middelbareschooldocenten en 8 procent van de basisschooldocenten gaf aan dat vrouwelijke leerkrachten minder respect ontvangen dan hun mannelijke collega’s.

Wat is nu de uitdaging?

Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de middelbareschooldocenten en 68 procent van de basisschooldocenten denkt dat hun school zou profiteren van lesmateriaal dat specifiek ingaat op de invloed van online misogynie.

Eenmaal in een algoritme beland, is het moeilijk hier weer uit te komen. Zo zien jongeren online honderden filmpjes voorbij komen die hun ideeën kunnen beïnvloeden en kunnen bevestigen. De uitdaging hierbij is om ze te leren hoe ze kritisch om kunnen gaan met deze online content zodat de negatieve uitingen in het echte leven beperkt blijven.